79-tekenen_slider.jpg

Tekenen

Als je het over tekenen hebt, denk je al gauw aan potlood en kleurpotlood. Toch is er meer mogelijk, zoals: stift, houtskool, grafiet, olie- en pastelkrijt. Met Aquarelpotloden kleur je zoals met kleurpotloden, maar daarna kan je je tekening met penseel en water een aquarel-effect geven. Tekenen kan je op allerlei ondergronden zoals: papier, board, kunststof en textiel.

Posca verfstiften

De Paintmarker van Posca  is een verfstift op waterbasis welke op elke ondergrond gebruikt kan worden. Posca heeft zijn stiften op maarliefst op 55 ondergronden getest.Textiel, kunststof, metaal, porcelein, glas,

Een basis kleurenpallet is in drie maten verkrijgbaar. De POSCA stiften kunnen worden gebruikt door de kleine creatievelingen die een T-shirt willen versieren, maar ook een servies of glas wordt een prachtstuk met de kleuren van POSCA. Ook op een  stenen-, houten- of kunststof ondergrond houdt POSCA zich goed, waardoor elk creatief project een succes wordt.

Al 30 jaar begeleidt POSCA de professionele creatievelingen en is dus onmisbaar in ons assortiment.

Pastelkrijt of pastelpotlood

Bij Pastelkrijt of -potloden is er sprake van een Krijtstift. Die bestaat uit samengeperst krijt en pigmenten gebonden met arabische of cellulosegom. Met pastelkrijt kun je prachtig werken, maar je moet er tegen kunnen dat je vieze handen krijgt tijdens het werken. Daarbij komt bij deze techniek fijn stof vrij. Niet iedereen kan daar tegen.

Je kunt er  tekenachtig en schilderachtig mee werken. Veel kunstenaars die met pastel werken spreken daarom niet van een tekening, maar van een schilderij. Voor het mengen van de kleuren gebruikt men de hand of een doezelaar. Alleen in tegenstelling tot potlood kan pastelkrijt niet worden weggegumd.

Je werkt op speciaal pastel-papier om de mooiste resultaten te verkrijgen. Vaak wordt er gewerkt op gekleurd papier. Vooral de kleuren van pastelkrijt zijn prachtig. Pastel is niet veegvast en moet daarom gefixeerd worden.

Houtskool en grafietpotlood

Deze tekenmiddelen worden gebruikt voor schetsdoeleinden, potloodtekening, of om vooraf in ruwe lijnen je werkstuk op te zetten. Het tekenpotlood of grafietpotlood heeft een stift van grafiet en klei omhuld door hout. Het is verkrijgbaar in verschillende hardheden. HB is de gemiddelde hardheid. Hard loopt van 9H tot 2H, dan krijg je HB gevolgd door 2B-9B. De lijnen kunnen afhankelijk van de hardheid eenvoudig gewist worden met een gum.

Een grafietstick heeft een dikke stift met een dun kunststof omhulsel. Grafiet is ook als los poeder verkrijgbaar.

Houtskool is nagenoeg puur koolstof en werd al vroeg in de prehistorie gebruikt voor rotstekeningen. Het is alleen in zwart verkrijgbaar. Tekenen met houtskool is een techniek waarbij het vegen (met doezelaar of hand) net zo belangrijk is als het tekenen. Het is niet veegvast en moet daarom gefixeerd worden. Met kneedgum kan het verwijderd worden.